Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk Hees gemiddeld met een rapportcijfer 7,8. Deze goede waardering is duidelijk hoger dan de gemiddelden in stadsdeel Nijmegen-Nieuw-West (7,3) en Nijmegen (7,5). Het rapportcijfer voor de buurt is al lange tijd stabiel.
Wijkmonitoring laat een stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk in 2020 als zeer goed, in 2012 was dat ruim voldoende. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Volgens wijkprofessionals is dit een rustige wijk in een groene omgeving, met een prettig leefklimaat. Zij beschrijven een hoog opgeleide, veelal autochtone bevolking en een sterke structuur van bewonersvertegenwoordiging. In meerdere opzichten komt dit over als een welvarend woongebied. Bijvoorbeeld vanwege historische en statige panden en mooie oude bomen, een ruime en groene opzet en de overwegend maatschappelijk sterke bevolking. Naar gevoel een dorp binnen de stad.
Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (71%). Zo’n 10% vindt de buurt vooruitgegaan, 19% zag vooral achteruitgang.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- betere inrichting van straten, wegen, kruispunten, rotondes;
- meer of betere fietspaden.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer overlast hardrijdend verkeer;
- schadelijke uitstoot, stank asfaltcentrale APN/Dura Vermeer;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- meer luchtvervuiling, slechtere luchtkwaliteit;
- meer sluipverkeer in de wijk.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Aan de oostrand van Hees bevinden zich naast een grote supermarkt ook enkele winkels met dagelijks aanbod en - voor drogisterij/uiterlijke verzorging;
- Enkele horecavestigingen aan de wijkranden geven ontmoetingsmogelijkheden. In het naastgelegen Heseveld is een gemeentelijke wijkaccommodatie aanwezig;
- Er is hier aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie, vooral aan de randen van de wijk;
- Voorzieningen voor sporten en bewegen liggen aan de wijkranden of net buiten Hees: zwembad, sportparken, gymzaal en diverse sportverenigingen. In de openbare ruimte is het aantal sport- en speelplekken beperkt.
Zo'n 14% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is wat gunstiger dan het stedelijk gemiddelde (17%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd zijn:
- mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw;
- de criminaliteit in de buurt;
- drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt;
- mensen in de buurt die ik vanwege hun uiterlijk niet vertrouw.
In de periode rond 2017 kende Hees als wijk een piek in onveiligheidsgevoelens (mogelijk gerelateerd aan woninginbraken), maar deze is niet langer zichtbaar.
Hees is een wijk waar zoals gezegd geregeld woninginbraken voorkwamen. Deze vallen de laatste jaren relatief mee, terwijl andere politiecijfers niet opvallend zijn. Wel zijn er recentelijk veel fietsendiefstallen gemeld. Criminaliteit, agressie en onveiligheid blijven voor bewoners belangrijke buurtthema’s.
Hees kent een wat oudere bevolking, met relatief veel 65+ers, en een verhoudingsgewijs hoog aandeel bewoners met een Nederlandse achtergrond. De leeftijdsopbouw is verder tamelijk gemiddeld. De bevolkingsomvang is tamelijk stabiel in de periode 2011-2021. Een opvallende ontwikkeling in Hees is een toename van 18-39 jarigen, en afname van 80+ers.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
In deze hooggewaardeerde woonwijk is nog altijd een voormalige dorpskern met oude wegen, statige panden en een aantrekkelijke groenstructuur herkenbaar. De wijk maakt ook een ruime, groene indruk door het aangrenzende parkgebied Park West. Door verschillende bouwperioden heeft de wijk een afwisselend karakter, met vooral laagbouwkoopwoningen.
De marktwaarde van woningen is hier verhoudingsgewijs hoog, wat duidt op een sterke woningmarktpositie. Zowel laagbouwwoningen als appartementen zijn relatief duur. De woningen liggen hier goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €21.000,- hoger dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
De sociale samenhang is hier sterk. Het elkaar kennen, met elkaar omgaan, de saamhorigheid en de mate waarin mensen zich thuis voelen bij anderen in de buurt worden door bewoners duidelijk hoger beoordeeld dan elders (2021). Wijkprofessionals spreken van een fijne sfeer, sociale samenhang en participatie via de wijkvereniging Dorpsbelang Hees. Zo'n 42% zet zich geregeld in voor de eigen woonbuurt, dat is in Nijmegen verhoudingsgewijs hoog.
Wijkprofessionals spreken van een rustig woonklimaat en geringe overlast. Een grote groep inwoners (69%) geeft aan dat overlast van omwonenden (bijna) nooit voorkomt in hun buurt (Nijmegen 51% in 2021). Bijna een derde van de inwoners signaleert overlast van groepen jongeren op bepaalde momenten. Zo'n 59% ervaart (bijna) nooit overlast van jongeren, een verhoudingsgewijs gunstig beeld (Nijmegen 45% nooit overlast in 2021).
Openbare ruimte en voorzieningen worden gewaardeerd. De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en voorzieningen voor kinderen is hier hoog. Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (89% in 2021). De tevredenheid met groenvoorzieningen in de buurt is hier hoog: 79% in 2021 versus 66% gemiddeld in Nijmegen.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- schadelijke uitstoot, stank asfaltcentrale APN/Dura Vermeer
- luchtvervuiling, slechte luchtkwaliteit;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- druk verkeer;
- geluidsoverlast;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen;
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- stankoverlast;
- onderhoud groenvoorzieningen.
Door de ligging van Hees nabij een industrieterrein en grotere stadswegen vormen geluidsoverlast en luchtvervuiling door industrie en verkeer aandachtspunten. In deze wijk geven verhoudingsgewijs veel huishoudens hinder van stank of vieze lucht aan. Op 25% van de adressen wordt vaak stankoverlast ervaren (Nijmegen: 5% in 2021). Genoemde bronnen van geuroverlast zijn vooral het achter de Energieweg gelegen bedrijventerrein, een specifiek bedrijf (asfaltproductie), wegverkeer en stankhinder van open haarden of kachels. Ook komt stankhinder van hondenpoep voor.
Voor wijkprofessionals vormt Hees als het ware een eiland binnen Nijmegen-West, met een enigszins naar binnen gekeerd karakter. Een aandachtspunt hierbij is voor hen de vraag of er bijvoorbeeld voldoende bereidheid is om ruimte te maken voor kwetsbare bewoners of andere stedelijke ‘lasten’. Wijkprofessionals zien kansen in het inzetten van maatschappelijk sterke bewoners uit Hees om andere buurtbewoners te helpen bij het Stip, of bij wijkactiviteiten waar ook omliggende wijken profijt van hebben.
Verborgen eenzaamheid is wat wijkprofessionals betreft een aandachtspunt in Hees. Dit hangt wat hen betreft samen met een toename van ouderen, een van oudsher vooral zelfredzame bevolking en de vaak ruime woonsituatie op afstand van de buren.