Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 8,0. Deze goede waardering is vergelijkbaar met het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Oost (8,1) en hoger dan gemiddeld in Nijmegen (7,5).
Wijkmonitoring laat een stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk sinds 2014 als uitstekend. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Het grootste deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (72%). Zo’n 9% vindt de buurt vooruitgegaan, 20% zag vooral achteruitgang.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer en beter onderhoud van groenvoorzieningen;
- verbetering van groenvoorzieningen, algemeen beeld;
- betere inrichting en onderhoud van straten, wegen, kruispunten, rotondes;
- meer en/of betere winkels;
- straatverlichting verbeterd.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- meer geluidsoverlast;
- meer overlast van kamerbewoners, studenten;
- slecht onderhoud en/of staat van trottoirs en wandelpaden;
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- woningen gekocht door vastgoedbeleggers, te veel kamerbewoning.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Grotendeels aangewezen op aanbod dagelijkse verzorging in de naastgelegen wijken Altrade, Hengstdal en in Nijmegen-Centrum.
- Enkele ontmoetingsmogelijkheden zijn er in het westelijk deel van de wijk, waar een paar horecagelegenheden zijn gelegen. In het aangrenzende Altrade is een wijkaccommodatie en een scala aan horecagelegenheden aanwezig.
- Het aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie zit vooral in de zuidrand van de wijk;
- In de aansluitende wijken zijn er diverse voorzieningen voor sporten en beweging. De wijk zelf kent geen formele sportvoorzieningen. In de openbare ruimte is het aantal sport- en speelplekken beperkt.
Een verhoudingsgewijs klein aandeel inwoners ervaart hier onveiligheidsgevoelens. Zo'n 6% voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving (Nijmegen 17%). Ook in de politiecijfers is het veiligheidsbeeld voor deze wijk gemiddeld. Er zijn de laatste jaren wel duidelijk meer gevallen van jeugdoverlast in de wijk geregistreerd. Het aantal woninginbraken (incl. schuur/garage) ligt hoger dan het stedelijk gemiddelde.
Er zijn hier veel etagewoningen (61,7% van het totaal in 2021).
Het bevolkingsaantal is de afgelopen jaren toegenomen. Er is daarnaast een vergrijzende beeld: flinke toename groep 60-79 jarigen en een afname van 40-59 jarigen en in mindere mate van jonge kinderen.
Verkamering speelt een rol in de wijk. In 2021 heeft ruim 5% van de adressen hiervoor een vergunning. Mogelijk zijn er ook kamers zonder vergunning.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
Het noordelijk deel van deze hooggewaardeerde woonwijk bestaat uit de 19e eeuwse schil met grote panden. Daaraan grenzend ligt heel afwisselende bebouwing met particuliere huurwoningen en ook bedrijvigheid. Latere invullingen met dure koopwoningen zijn er op de Kopse Hof en op het achterterrein van het beeldbepalende vm. Canisius College. Het markante hoofdgebouw hiervan is ontworpen door een leerling van architect Cuijpers.
Hunnerberg heeft relatief veel maatschappelijk kansrijke inwoners. Er wonen relatief veel hoogopgeleiden (60% in 2019, versus 43% in Nijmegen), gering aantal laagopgeleiden (8% versus 22% in Nijmegen in 2019). Veel inwoners uit de hogere welstandsklasse. Een relatief laag aandeel inwoners die een participatiewet uitkering heeft: 2,6% van de 14-65-jarigen, Nijmegen 6,6% (2021). Weinig huishoudens (0,7%) doen een beroep op gecombineerde ondersteuningsregelingen (inkomen, zorg, welzijn).
Het overgrote deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 88% (70% in Nijmegen, 2021). Ook zijn hier veel bewoners actief voor de buurt; ruim 4 van de 10 geeft dit aan (2021). Een opvallend ruime meerderheid (84% in 2021) voelt zich medeverantwoordelijk voor de buurt (Nijmegen 78%). Dit valt ook de wijkprofessionals op. Er zijn veel bewoners die een mening hebben over het reilen en zijlen in de buurt. Er is over het algemeen grote opkomst bij evenementen georganiseerd door de buurt.
De woningen liggen hier erg goed in de markt. Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €45.000,- hoger dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt door zowel laagbouw- als etage woningen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en voorzieningen voor sporten en bewegen is hier hoog. Een groot deel van de bewoners is tevreden over openbaar vervoer in de buurt. Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (89% in 2021).
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- geluidsoverlast;
- overlast van studenten;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- wegen, diverse problematiek;
- verkamering woningen, te veel kamerbewoning;
- bepaalde verkeerssituaties;
- verkeersdrempels gewenst, voorzieningen om hard rijden te voorkomen;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- hoeveelheid groenvoorzieningen.
Wijkprofessionals geven aan dat verkamering een aandachtspunt blijft. Er is veel kamerbewoning in de 19e eeuwse schil, hierdoor zijn slechts verder van het centrum gelegen woningen aantrekkelijk voor reguliere woningzoekenden. Soms zijn er overlastsituaties voor omwonenden. De druk op de openbare ruimte en voorzieningen blijft hoog in de delen van de wijk dichter bij het centrum.