Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in de ‘Kolpingbuurt’ en ‘Emancipatiebuurt’ met een rapportcijfer 7,8. Deze goede waardering is vergelijkbaar met het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Midden (7,7) en ligt iets boven dat van Nijmegen (7,5). Dit rapportcijfer is na een meerjarige verbetering gestabiliseerd.
Inmiddels is de wijk qua woon- en leefklimaat stabiel. De Kolpingbuurt is ingrijpend vernieuwd en groener geworden, met een nieuwe uitstraling. Voor wijkprofessionals voelt De Kolpingbuurt als de kern is van de wijk Goffert. De fysieke herstructurering is afgerond en feestelijk gevierd. Deze buurt heeft volgens hen een imago van vroeger uit. Tijdens en na de renovatie is er echter veel veranderd in de wijk. Er is nu een grotere diversiteit aan bewoners, een vernieuwd woningaanbod en gemoderniseerde openbare ruimte. Veel wijkprofessionals vinden dat de wijk de afgelopen 2 jaren vooruit is gegaan.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid in de wijk al geruime tijd (en ook in 2020) als ruim voldoende. De omgeving van een opvangvoorziening voor kwetsbare groepen is als aandachtsgebied met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (68%). Zo’n 19% vindt de buurt vooruitgegaan, 13% zag vooral achteruitgang.
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- meer of betere speelvoorzieningen voor kinderen;
- buurt is aantrekkelijker geworden, opgeknapt;
- renovaties en nieuwbouw, beter algemeen beeld.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- slechter onderhoud van groenvoorzieningen;
- meer rotzooi, zwerfvuil of afval;
- drukker verkeer;
- diverse overlastsituaties;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- meer geluidsoverlast.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Inwoners van Goffert kunnen voor dagelijkse boodschappen terecht in omliggende wijken.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er in een beperkt aantal horecavestigingen. En natuurlijk in het grote Goffertpark.
- Het CWZ-ziekenhuis is een grote, stedelijke voorziening. Verder is het aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie zeer beperkt.
- Ook voor sport- en bewegen is het Goffertpark nabij. Daarnaast zijn er een sportpark, gymzaal, fitness en enkele verenigingen in de wijk. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
Een groot deel van de wijkbewoners voelt zich veilig in de eigen woonbuurt, een beeld dat sinds 2017 echt duidelijk is geworden. Zo'n 11% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is enigszins onder het stedelijk gemiddelde (17%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd zijn:
- plaatsen waar je door groenvoorzieningen slecht gezien kunt worden;
- stille, afgelegen plaatsen in de buurt;
- mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw;
- drugsdealers en/of drugsverslaafden in de buurt.
Goffert heeft te maken met naar verhouding veel geregistreerde auto-inbraken (wel afnemend), fiets- of scooterdiefstallen (afnemend), bedreigingen/mishandeling (stabiel) en vernielingen (toenemend). Dat geeft een minder gunstig veiligheidsbeeld, maar is niet terug te zien in de beleving bij bewoners.
Al lange tijd is er instroom van kwetsbare huishoudens zichtbaar, volgens wijkprofessionals was de woningmarktpositie lange tijd qua imago zwak. Nog altijd is zo’n 5% van de zich vestigende personen sterk van maatschappelijke ondersteuning (3,4% gemiddelde Nijmegen, beeld 2019). Aan de andere kant stromen er ook sterke huishoudens in (67% van de instroom versus 63% gemiddeld in Nijmegen). In de bevolkingsontwikkeling is de herstructurering zichtbaar: uitstroom gevolgd door instroom. De leeftijdsopbouw is tamelijk gemiddeld.
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
Het grootste deel van Goffert bestaat uit het Goffertpark en bedrijventerrein Winkelsteeg. De Kolpingbuurt, Emancipatiebuurt en flatcomplexen Heideparkseweg zijn daarbij bijzondere en door bewoners hooggewaardeerde woonomgevingen. Woon- en leefklimaat zijn inmiddels stabiel te noemen. Veel bewoners zien de buurt zich positief ontwikkelen, het veiligheidsgevoel verbeterde.
Bijzonder is de vaak groene, bosachtige setting midden in de stad. De aanwezigheid van een groot stadspark in de achtertuin geeft lusten en lasten. De tevredenheid met groenvoorzieningen in de buurt is hier hoog: 85% in 2021 versus 66% gemiddeld in Nijmegen. In deze wijk wordt in bepaalde mate geluidoverlast ervaren, maar een relatief grote groep ervaart geen hinder van geluid in de woonbuurt.
Wijkprofessionals roemen de mooie, groene omgeving met aantrekkelijke voorzieningen als kinderboerderij, sporten buiten, zwembad, bibliotheek. Als geheel heeft de wijk voor hen een positief imago.
De Emancipatiebuurt is volgens wijkprofessionals een verborgen pareltje in deze wijk, met mooie ruime woningen midden in het groen. In de Kolping is de saamhorigheid nog altijd aanwezig. Bewoners zorgen onderling voor elkaar en komen voor elkaar op.
De openbare ruimte wordt door bewoners gewaardeerd. Veel inwoners vinden de wegen in de buurt hier goed onderhouden: een verhoudingsgewijs hoge 80% (Nijmegen 60% in 2021). Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (83% in 2021).
Ruim een derde van de inwoners signaleert overlast van groepen jongeren op bepaalde momenten. Ruim 62% ervaart (bijna) nooit overlast, een verhoudingsgewijs gunstig beeld (Nijmegen 45% nooit overlast in 2021).
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- rotzooi, zwerfvuil of afval;
- druk verkeer;
- geluidsoverlast;
- onderhoud groenvoorzieningen;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- parkeeroverlast;
- afvalinzameling kan beter;
- meer, betere voorzieningen voor jongeren;
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen;
- verkeerslawaai.
Wijkprofessionals benoemen specifieke aandachtspunten rond het Goffertpark, -bad en -stadion (vernielingen, drankoverlast, overlast van supporters, parkeeroverlast in de zomer) en de Kolpingbuurt (overlast oudere hangjeugd, achter de voordeur problematiek).
Een groot deel van de inwoners is gehecht aan de eigen buurt: 64,8% (70% in Nijmegen, 2021). Maar er is hier ook een groep (31,3%) die niet aan de buurt is gehecht.
Naar verhouding zijn bewoners hier minder tevreden over winkels voor dagelijkse boodschappen.
In bepaalde wijkdelen, vooral in de Kolpingbuurt, ervaren wijkprofessionals een gebrek aan zelfredzaamheid en - maatschappelijke participatie.