Lees meer
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
Leefbaarheid en wijkontwikkeling
St. Anna is volgens wijkprofessionals een menging van luxe woningen, studenten, ondernemers en zorgvoorzieningen. Bewoners waarderen het woon- en leefklimaat in hun wijk gemiddeld met een rapportcijfer 7,9. Deze goede waardering is vergelijkbaar met het gemiddelde in het stadsdeel Nijmegen-Midden (7,7) en ligt iets boven Nijmegen (7,5). Dit rapportcijfer is na een meerjarige verbetering gestabiliseerd.
Wijkmonitoring laat een stabiel woon- en leefklimaat zien.
Leefbaarometer.nl beoordeelt de leefbaarheid al geruime tijd als goed. Er zijn geen aandachtsgebieden met leefbaarheidsrisico's aangegeven (beeld 2020).
Een groot deel van de inwoners vindt de buurt waarin men woont het afgelopen jaar stabiel gebleven (76%).
Positieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn in de ogen van wijkbewoners vooral:
- onderhoud en staat van de wegen verbeterd;
- meer en/of betere winkels;
- verbeteringen qua straatverlichting;
- betere sociale samenhang en onderlinge betrokkenheid;
- verjonging van de buurt.
Negatieve ontwikkelingen in de woonomgeving zijn volgens bewoners vooral:
- verslechtering van parkeermogelijkheden;
- meer drugsoverlast, junks, dealers;
- slecht onderhoud en/of staat van trottoirs en wandelpaden;
- drukker verkeer.
Kenmerkend voor het voorzieningenaanbod:
- Er zijn diverse voorzieningen voor dagelijkse verzorging in de wijk: een grote supermarkt en enkele winkels voor dagelijkse producten en drogisterijartikelen/uiterlijke verzorging.
- Ontmoetingsmogelijkheden zijn er vooral in het aanbod aan horecavestigingen, redelijk verspreid over St. Anna.
- Er is hier ruim aanbod aan huisartsen, tandartsen of fysiotherapie, vooral aan de randen van de wijk.
- Formele voorzieningen voor sporten en bewegen zijn er niet. Wel is het Goffertpark nabij. In de openbare ruimte zijn er diverse sport- en speelplekken, behoorlijk verspreid over de wijk.
- Zo'n 11% van de inwoners voelt zich vaak of soms onveilig in de eigen woonomgeving. Dat is enigszins onder het stedelijk gemiddelde (17%). Deze mensen geven diverse redenen en oorzaken aan, vaker genoemd is ‘mensen in de buurt die ik vanwege hun gedrag niet vertrouw’. Over meerdere jaren geeft Sint Anna rond het veiligheidsgevoel een wat wisselend maar zeker niet ongunstig beeld.
- Aandachtspunt hier is en blijft de diefstal van fietsen, al meerdere jaren boven-proportioneel te zien. En in bepaalde jaren zijn er veel woninginbraken. Aan de andere kant vertonen inbraak, jeugdoverlast en vernielingen wel dalende trends (in de politiecijfers).
Sterktes en aantrekkingskracht
Sterktes en aantrekkingskracht
St. Anna is relatief ruim opgezet. Oostelijk van de Hatertseweg is er een gevarieerde opbouw. Het westelijk deel is te vergelijken met de aangrenzende wijk Hazenkamp. Een vooroorlogse wijk die ruim en groen van karakter is met duidelijke bouwblokken en laagbouwkoopwoningen.
De woningen liggen hier erg goed in de markt. De doorsnee WOZ-waarde van vooral laagbouwwoningen is hoog.
Gemiddeld genomen ligt de waarde hier €31.000,- hoger dan bij soortgelijke woningen in andere delen van Nijmegen. Dit komt bijvoorbeeld door het imago van de wijk of afstand tot het centrum. De waardevergelijking is modelmatig.
Ruim vier van de tien huishoudens wordt tot de hoogste welstandsklasse gerekend; vrijwel niemand tot de laagste welstandsklasse.
Het is een relatief rustige wijk. Ruim een kwart van de inwoners signaleert overlast van groepen jongeren op bepaalde momenten. Ruim 70% ervaart (bijna) nooit overlast, een verhoudingsgewijs gunstig beeld (Nijmegen 45% nooit overlast in 2021). Een grote groep inwoners (71%) geeft aan dat overlast van omwonenden (bijna) nooit voorkomt in hun buurt (Nijmegen 51% in 2021).
Veel inwoners vinden de buurt voldoende schoon (90% in 2021). De tevredenheid over winkels voor dagelijkse boodschappen en mogelijkheden voor sporten en bewegen is hier hoog.
Aandachtspunten
Aandachtspunten
Buurtproblemen die volgens bewoners met voorrang moeten worden opgepakt:
- gebrekkig onderhoud of slechte staat van wegen;
- overlast van hardrijdend verkeer;
- bepaalde verkeerssituaties;
- de inrichting van bepaalde straten, wegen, kruispunten of rotondes;
- de parkeersituatie;
- hoeveelheid groenvoorzieningen;
- parkeeroverlast;
- tekort aan parkeerplaatsen;
- drugsoverlast, junks, dealers;
- gebrek aan parkeermogelijkheden.
Het wooncomplex Knollenpad vraagt wat wijkprofessionals betreft om extra aandacht, vooral vanwege onderlinge verhoudingen tussen bewoners(groepen).
Naar verhouding zijn bewoners hier minder tevreden over voorzieningen voor jongeren.